Aby zarejestrować firmę należy złożyć wniosek CEIDG o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.
Skorzystaj z bezpłatnego, interaktywnego wniosku CEIDG-1 zawierającego bazę wszystkich instytucji oraz system podpowiedzi.
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje wszystkie pytania – ich pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie surowców, materiałów lub półproduktów, w nowy wyrób. Surowce, materiały lub półprodukty podlegające przetworzeniu w ramach tej Sekcji są wynikiem działalności rolnej, leśnej, rybołówstwa, górnictwa lub innej działalności wytwórczej. Istotne zmiany, przeróbki, renowacje i przebudowy są również związane z działalnością wytwórczą. Jednostki klasyfikowane w ramach tej Sekcji określane są jako zakłady przemysłowe, wytwórnie lub fabryki, które w swej działalności wykorzystują maszyny i urządzenia o napędzie mechanicznym. Również jednostki, które przetwarzają surowce i materiały w nowy wyrób ręcznie, w sposób chałupniczy lub jednostki wytwarzające i sprzedające wyroby w miejscu wytworzenia (np. piekarnie, zakłady krawieckie szyjące na zamówienie), są również włączone do niniejszej Sekcji. Jednostki wytwórcze mogą: - wytwarzać wyroby z materiału własnego, - zlecać podwykonawcy wytwarzanie wyrobów z materiałów własnych, - posiadać prawa do wyrobu, a zlecać podwykonawcom całkowite wytwarzanie wyrobów z materiałów własnych lub powierzonych, - wytwarzać wyroby jako podwykonawca. Nowy wytworzony wyrób może być wyrobem finalnym, gotowym do użycia, lub półproduktem, który będzie wykorzystany jako surowiec w innej produkcji. Na przykład: produkt rafinacji tlenku glinowego jest surowcem przy produkcji aluminium. Aluminium jest surowcem wykorzystywanym przez zakłady produkujące, np. druty aluminiowe. Natomiast drut aluminiowy jest materiałem bazowym do produkcji wyrobów z niego wytwarzanych (np. siatek aluminiowych). Produkcja specjalistycznych elementów, części składowych, akcesoriów i wyposażenia dodatkowego do maszyn i urządzeń, klasyfikowana jest w tej samej podklasie, co produkcja maszyn i urządzeń, dla których są one przeznaczone. Jednakże, produkcja specjalistycznych elementów i akcesoriów przez formowanie i wytłaczanie tworzywa sztucznego, mieści się w odpowiednich podklasach grupy 222. Produkcja uniwersalnych elementów i części do maszyn i urządzeń, takich jak: silniki, pompy, prądnice, elementy (komponenty) elektryczne, zawory, przekładnie zębate, łożyska sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach działalności wytwórczej, niezależnie od grupowań obejmujących maszyny i urządzenia, do których mogłyby zostać zastosowane. Montaż wyrobów, z własnych lub zakupionych materiałów, traktowany jest jako działalność wytwórcza. Niniejsza Sekcja nie obejmuje przetwarzania odpadów na surowce wtórne, które jest sklasyfikowane w odpowiednich podklasach grupy 383 Odzysk surowców. Wymaganym sposobem tego przetwarzania jest przetwarzanie fizyczne lub chemiczne. Działalność ta sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji E Dostawa wody; gospodarowanie ściekami i odpadami oraz działalność związana z rekultywacją.
PKD 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw |
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 10 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: Kod 10.32 | |
|
PKD 10.85.Z | Wytwarzanie gotowych posiłków i dań |
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 9 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: Kod 10.85 | |
|
PKD 56.21.Z | Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) |
Sekcja ta obejmuje:
- zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem... Kod PKD wybrało 6 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: Kod 56.21 | |
|
PKD 10.71.Z | Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek |
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 5 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.7, Klasa: Kod 10.71 | |
|
PKD 56.10.A | Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne |
Sekcja ta obejmuje:
- zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem... Kod PKD wybrało 5 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.1, Klasa: Kod 56.10 | |
|
PKD 56.10.B | Ruchome placówki gastronomiczne |
Sekcja ta obejmuje:
- zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem... Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.1, Klasa: Kod 56.10 | |
|
PKD 56.30.Z | Przygotowywanie i podawanie napojów |
Sekcja ta obejmuje:
- zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem... Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.3, Klasa: Kod 56.30 | |
|
PKD 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu |
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: Kod 10.11 | |
|
PKD 10.52.Z | Produkcja lodów |
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: C, Dział: 10, Grupa: 10.5, Klasa: Kod 10.52 | |
|
PKD 56.29.Z | Pozostała usługowa działalność gastronomiczna |
Sekcja ta obejmuje:
- zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem... Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja: I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: Kod 56.29 | |