314402 - Technik przetwórstwa mleczarskiego

Produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń; organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów mleczarskich; planuje proces technologiczny produkcji wyrobów mleczarskich; ocenia jakość gotowego wyrobu mleczarskiego.


Zadania zawodowe:

produkowanie wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, m.in. przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych itp.; organizowanie i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich, m.in. planowanie procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich, ocenianie jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne itp.; stosowanie przepisów prawa dotyczących produkcji wyrobów spożywczych; określanie wartości odżywczej produktów spożywczych; stosowanie różnorodnych metod utrwalania żywności z uwzględnieniem okresu trwałości i zapewnienia zachowania jakości produktów; posługiwanie się odpowiednimi maszynami i urządzeniami do produkcji wyrobów spożywczych; posługiwanie się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym; konserwowanie maszyn i urządzeń, prowadzenie drobnych napraw i zgłaszanie awarii; określanie zagrożenia dla środowiska związanego z przemysłowym przetwórstwem żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom; identyfikowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności i monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesach produkcji oraz podejmowanie działań korygujących zgodnie z zasadami GHP (Dobra Praktyka Higieniczna, Good Hygiene Practice), zasadami GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna, ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli ang. Hazard Analysis and Critical Control Point); stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań; przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.


Dodatkowe zadania zawodowe:

organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa mleczarskiego.


Zawody powiązane z tym zawodem ZUS:
  • Akwizytor produktów mleczarskich - Akwizytor produktów mleczarskich to kluczowa postać w branży mleczarskiej, której głównym zadaniem jest pozyskiwanie nowych klientów oraz sprzedaż różnorodnych produktów mleczarskich, takich jak mleko, sery, jogurty czy masło. Osoba na tym stanowisku często pracuje w terenie, co oznacza, że spędza znaczną część swojego czasu w bezpośrednim kontakcie z klientami, zarówno w sklepach, jak i w lokalnych punktach sprzedaży. Akwizytorzy muszą być doskonałymi negocjatorami, potrafiącymi przekonywać do zakupu oferowanych produktów, a także budować długotrwałe relacje z klientami. W swojej pracy wykorzystują umiejętności sprzedażowe oraz znajomość rynku, aby skutecznie promować i wprowadzać na rynek nowe produkty. Dodatkowo, akwizytorzy często współpracują z działem marketingu, aby dostosować strategie sprzedażowe do potrzeb klientów oraz aktualnych trendów rynkowych. Ich rola jest nieoceniona w zapewnieniu ciągłości sprzedaży i wzrostu firmy w konkurencyjnym środowisku branży mleczarskiej.

Jakie PKD dla zawodu technik przetwórstwa mleczarskiego?

Najczęściej wybierane kody PKD przez przedsiębiorców

PKD 46.33.Z - Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Sekcja G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.33

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →