314412 - Technik technologii żywności – przetwórstwo mleczarskie

Kieruje i nadzoruje powierzony mu odcinek produkcji takich wyrobów jak: mleko spożywcze, śmietana spożywcza, napoje mleczne, masło sery (podpuszczkowe, dojrzewające) twarde i miękkie, sery topione, lody mleko zagęszczone i mleko w proszku, kazeiny i białczany sodu, odżywki i preparaty mlekozastępcze ; dokonuje rozliczeń produkcji oraz uczestniczy w badanuiach naukowych i opracowywaniu nowych wyrobów i technologii.


Zadania zawodowe:

organizowanie i nadzorowanie produkcji oraz stanowisk pracy, instruowanie zatrudnionych w zakresie obsługi maszyn i urządzeń oraz przestrzegania higieny i normatywów technologicznych; dokonywanie kontroli międzyoperacyjnych w zakresie zgodności z obowiązującymi normami , zwłaszcza że mleko i jego przetwory, śzczególnie lody są pożywką dla bakerii powodujących ciężkie schorzenia u ludzi; nadzór nad właściwą eksploatacją linii produkcyjnych oraz maszyn i urządzeń,a w razie awarii samodzielne podejmowanie decyzji lub zgłaszanie ich przełozonym; współuczestniczenie przy opracowywaniu instrukcji technologicznych oraz noramtywów zużycia surowców i materiałów pomocniczych; prowadzenie dokumentacji dotyczącej ilości wyprodukowanych wyrobów, zużycia surowców, materiałów pomocniczych oraz nakłądu pracy; udział w badaniach związanych z opracowywaniem nowych materiałów i technologii, nadzór nad pracownikami w zakresie przestrzegania higieny i przepisów bhp oraz ppoż.


Dodatkowe zadania zawodowe:

wykonywać badania analityczne surowców, półfabrykatów i produktów gotowych oraz inne analizy specjalistyczne z wykorzystaniem sprzetu i aparatury laboratoryjnej.


Zawody powiązane z tym zawodem ZUS:
  • Akwizytor produktów mleczarskich - Akwizytor produktów mleczarskich to kluczowa postać w branży mleczarskiej, której głównym zadaniem jest pozyskiwanie nowych klientów oraz sprzedaż różnorodnych produktów mleczarskich, takich jak mleko, sery, jogurty czy masło. Osoba na tym stanowisku często pracuje w terenie, co oznacza, że spędza znaczną część swojego czasu w bezpośrednim kontakcie z klientami, zarówno w sklepach, jak i w lokalnych punktach sprzedaży. Akwizytorzy muszą być doskonałymi negocjatorami, potrafiącymi przekonywać do zakupu oferowanych produktów, a także budować długotrwałe relacje z klientami. W swojej pracy wykorzystują umiejętności sprzedażowe oraz znajomość rynku, aby skutecznie promować i wprowadzać na rynek nowe produkty. Dodatkowo, akwizytorzy często współpracują z działem marketingu, aby dostosować strategie sprzedażowe do potrzeb klientów oraz aktualnych trendów rynkowych. Ich rola jest nieoceniona w zapewnieniu ciągłości sprzedaży i wzrostu firmy w konkurencyjnym środowisku branży mleczarskiej.

Jakie PKD dla zawodu technik technologii żywności – przetwórstwo mleczarskie?

Najczęściej wybierane kody PKD przez przedsiębiorców

PKD 46.33.Z - Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Sekcja G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.33

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →