Wykonuje czynności związane z produkcją rolną, organizowaniem dystrybucji i sprzedażą produktów rolnych, ich promocją i reklamą oraz oceną jej jakości i opłacalności; dobiera właściwy sprzęt i materiały eksploatacyjne do produkcji rolnej.
Zadania zawodowe:
dobieranie roślin do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu; wykonywanie prac związanych z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych; planowanie nawożenia organicznego i mineralnego; ocenianie jakości materiału siewnego i jego przygotowanie do siewu; planowanie i wykonywanie zabiegów agrotechnicznych odpowiednio do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych; rozpoznawanie chorób, szkodników i chwastów roślin uprawnych i dobieranie metod i środków ochrony roślin zgodnie z zasadami zintegrowanej ochrony roślin; obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej; prowadzenie upraw roślin oraz hodowli zwierzęcej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym; przestrzeganie warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego; określanie kierunków chowu zwierząt gospodarskich; ocenianie jakości pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz ich przygotowanie, konserwowanie i przechowywanie; organizowanie i wykonywanie prac związanych z żywieniem, rozrodem oraz higieną i pielęgnacją zwierząt gospodarskich; określanie warunków zoohigienicznych w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich; rozpoznawanie objawów chorobowych na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich; przygotowywanie zwierząt do aukcji, pokazów i wystaw; przygotowywanie zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży; prowadzenie marketingu i sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia roślinnego, zwierząt oraz produktów pochodzenia zwierzęcego; obsługiwanie środków technicznych stosowanych w rolnictwie (urządzeń melioracyjnych, wodociągowych w budynkach gospodarskich oraz pojazdów i maszyn itp.); dobieranie surowców i dodatków do żywności oraz materiałów pomocniczych stosowanych w procesie przetwórstwa żywności; określanie warunków i prowadzenie operacji mechanicznych, termicznych i dyfuzyjnych surowców; dobieranie technologii produkcji wybranych produktów spożywczych; dobieranie metod utrwalania żywności; sporządzanie zapotrzebowania na surowce, opakowania i dodatki do żywności; dobieranie maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie spożywczym; obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w zakładach przetwórstwa spożywczego; konserwacja maszyn i urządzeń, prowadzenie drobnych napraw, zgłaszanie awarii; organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem żywności; prowadzenie marketingu i sprzedaży produktów spożywczych; stosowanie systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; prowadzenie gospodarstwa rolnego, w tym: opracowywanie biznesplanu, prowadzenie rachunkowości gospodarstwa, planowanie potrzeb kadrowych, planowanie zaopatrzenia np. w pasze, nawozy, planowanie zbytu produktów itd.; przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowania przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie agrobiznesu, produkcji przetwórczej, agroturystyki itp.;
organizowanie i zarządzanie pracą zespołu pracowników;
planowanie źródeł finansowania produkcji rolnej;
uczestniczenie w targach rolniczych (żywności, hodowli itp.).
Sekcja ta obejmuje działalności związane z: - eksploatacją naturalnych zasobów r...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.