Wykonuje przestrzenne obiekty w owocach i warzywach; dobiera odpowiednie warzywa i owoce oraz narzędzia niezbędne do zrealizowania koncepcji artystycznej.
Zadania zawodowe:
projektowanie rzeźby w owocach i warzywach oraz wykonywanie wstępnych rysunków koncepcyjnych i rysunków konstrukcyjnych; dobieranie odpowiednich warzyw i owoców pod względem ich twardości, kolorystyki, trwałości, możliwości obróbki itp. do realizacji koncepcji artystycznej; dobieranie odpowiednich narzędzi do wykonania rzeźby w owocach i warzywach; przygotowanie rzeźby w owocach lub warzywach na podstawie koncepcji własnej lub zamawiającego; komponowanie rzeźb owocach i warzywach z innymi elementami zależnie od okoliczności lub określonej uroczystości (np. świąt, ślubu itp.) oraz wystroju pomieszczeń i stołów; przestrzeganie zasad etyki, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
uczestnictwo w pokazach i konkursach w dekorowaniu potraw, aranżacji dekoracji z owoców i warzyw itp.;
prowadzenie warsztatów, kursów i szkoleń w zakresie carvingu.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Sekcja ta obejmuje szeroki zakres działalności kulturalnych, rozrywkowych i rekr...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.