343404 - Technik żywienia i usług gastronomicznych

Ocenia jakość żywności oraz jej przechowywania; sporządza oraz ekspediuje potrawy i napoje; planuje i ocenia żywienie; organizuje produkcję gastronomiczną i żywienie; planuje i realizuje usługi gastronomiczne.


Zadania zawodowe:

sporządzanie potraw i napojów, m.in. odpowiednie przechowywanie żywności, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów itp.; organizowanie żywienia i usług gastronomicznych, m.in.: planowanie i ocenianie żywienia, organizowanie produkcji żywności, planowanie i organizowanie usług gastronomicznych, wykonywanie czynności porządkowych, rozliczanie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej po wykonaniu usług gastronomicznych itp.; odpowiednie stosowanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji gastronomicznej; przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia, wykorzystania surowców oraz gospodarki odpadami; odpowiednie dobieranie i obsługiwanie maszyn, urządzeń i sprzętu stosowanego w produkcji gastronomicznej oraz ich podzespołów; konserwowanie sprzętu i zgłaszanie awarii; przestrzeganie zasad organoleptycznej oceny żywności; określanie zagrożeń, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności; stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań; wykonywanie czynności związanych z pobieraniem, zabezpieczaniem i przechowywaniem próbek kontrolnych żywności; interpretowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych w urządzeniach gastronomicznych; rozróżnianie systemów zapewniania jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; interpretowanie oznakowań żywności; przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.


Dodatkowe zadania zawodowe:

organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie żywienia
i usług gastronomicznych.


Zawody powiązane z tym zawodem ZUS:
  • Technik serwisu grzewczego - Technik serwisu grzewczego to specjalista odpowiedzialny za kompleksową obsługę systemów grzewczych, w tym kotłów oraz grzejników. Jego głównym zadaniem jest przeprowadzanie regularnych przeglądów, konserwacji oraz napraw, co ma na celu zapewnienie ich efektywnego i bezpiecznego działania. W ramach swojej pracy technik serwisu grzewczego diagnozuje usterki, wymienia uszkodzone elementy oraz dokonuje regulacji, aby systemy grzewcze działały z maksymalną wydajnością. Ponadto, technik ten musi być na bieżąco z nowinkami technologicznymi oraz przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa, co pozwala mu na skuteczne rozwiązywanie problemów oraz doradzanie klientom w zakresie optymalizacji zużycia energii. Współpraca z innymi specjalistami, takimi jak instalatorzy czy inżynierowie, jest również istotnym elementem pracy technika serwisu grzewczego, co pozwala na kompleksowe podejście do obsługi systemów grzewczych.

Jakie PKD dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych?

Najczęściej wybierane kody PKD przez przedsiębiorców

PKD 25.21.Z - Produkcja grzejników i kotłów centralnego ogrzewania

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 25, Grupa: 25.2, Klasa: 25.21

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →