Ocenia jakość żywności oraz jej przechowywania; sporządza oraz ekspediuje potrawy i napoje; planuje i ocenia żywienie; organizuje produkcję gastronomiczną i żywienie; planuje i realizuje usługi gastronomiczne.
Zadania zawodowe:
sporządzanie potraw i napojów, m.in. odpowiednie przechowywanie żywności, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów itp.; organizowanie żywienia i usług gastronomicznych, m.in.: planowanie i ocenianie żywienia, organizowanie produkcji żywności, planowanie i organizowanie usług gastronomicznych, wykonywanie czynności porządkowych, rozliczanie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej po wykonaniu usług gastronomicznych itp.; odpowiednie stosowanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji gastronomicznej; przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia, wykorzystania surowców oraz gospodarki odpadami; odpowiednie dobieranie i obsługiwanie maszyn, urządzeń i sprzętu stosowanego w produkcji gastronomicznej oraz ich podzespołów; konserwowanie sprzętu i zgłaszanie awarii; przestrzeganie zasad organoleptycznej oceny żywności; określanie zagrożeń, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności; stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań; wykonywanie czynności związanych z pobieraniem, zabezpieczaniem i przechowywaniem próbek kontrolnych żywności; interpretowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych w urządzeniach gastronomicznych; rozróżnianie systemów zapewniania jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; interpretowanie oznakowań żywności; przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie żywienia
i usług gastronomicznych.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.