Planuje, kieruje i koordynuje działalność gospodarstwa upraw polowych; organizuje i prowadzi produkcję towarową zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych; opracowuje budżet gospodarstwa; odpowiada za realizację założonych celów biznesowych gospodarstwa; zarządza podległymi pracownikami; reprezentuje gospodarstwo w kontaktach z kontrahentami.
Zadania zawodowe:
sporządzenie planów krótko-, średnio- i długoterminowych oraz realizowanie założonych celów biznesowych gospodarstwa upraw polowych; dobieranie roślin do uprawy w danym roku i w latach następnych z uwzględnieniem klasy i rodzaju wyboru gleby pod uprawę, warunków klimatycznych itp.; organizowanie badań gleby na zawartość składników odżywczych; opracowywanie dla wybranych roślin odpowiedniego płodozmianu lub zmianowania; planowanie i koordynowanie wykonywania orki, bronowania i kultywowania i innych zabiegów agrotechnicznych, nawożenia gleby, siewu lub sadzenia roślin w odpowiednich dla nich terminach; obliczanie i nabywanie odpowiedniej ilości nawozów mineralnych oraz środków chemicznych do zwalczania chwastów, szkodników i chorób uprawianych roślin; planowanie i kontrolowanie wykonywania prac pielęgnacyjnych mechanicznie i chemicznie, połączonych ze zwalczaniem chwastów, chorób i szkodników; okresowe kontrolowanie plantacji w czasie wegetacji roślin; ustalanie optymalnej dla danego gatunku i odmiany dojrzałości do zbioru, podejmowanie decyzji o sposobie zbioru i zastosowaniu odpowiedniego sprzętu; prowadzenie wstępnej oceny zebranych plonów i przygotowanie ich do sprzedaży; zapewnianie pomieszczeń do przechowywania zebranych plonów; planowanie zapotrzebowania i kupowanie lub wynajmowanie ciągników, maszyn do uprawy roli, pielęgnowania i zbioru roślin; wykonywanie szacunków finansowych w celu opracowania budżetu gospodarstwa; planowanie i kontrolowanie wykorzystania środków i zasobów gospodarstwa upraw polowych; zatrudnianie pracowników stałych i sezonowych na okres intensywnych prac polowych; organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników, w tym motywowanie i szkolenie pracowników oraz prowadzenie dokumentacji pracowniczej; prowadzenie negocjacji z kontrahentami: dostawcami (nasion, środków ochrony roślin, nawozów, maszyn i urządzeń rolniczych itp.), odbiorcami płodów rolnych i firmami świadczącymi usługi w zakresie realizacji prac polowych (np. wynajmującymi maszyny i urządzenia rolnicze, takie jak ciągniki, siewniki, kombajny itp. na czas prac polowych); prowadzenie dokumentacji, zapisków i kalkulacji produkcji roślinnej; nadzorowanie stosowania w gospodarstwie zasad etyki, ergonomii oraz przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
reprezentowanie gospodarstwa wobec instytucji zewnętrznych;
składanie właścicielom sprawozdań z działalności gospodarstwa.
Sekcja ta obejmuje działalności związane z: - eksploatacją naturalnych zasobów r...
Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...
Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...
Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.