Planuje i prowadzi hodowlę pszczół, produkcję miodu, wosku, mleczka pszczelego i innych produktów pszczelarskich.
Zadania zawodowe:
- organizowanie produkcji pszczelarskiej: ustalenie najlepszego miejsca na pasiekę, kupowanie lub wykonywanie we własnym zakresie uli, ramek i innego sprzętu pasiecznego, poprawianie bazy miododajnej przez uprawę roślin i sadzenie drzew miododajnych; - przewożenie pasieki na pożytki pszczele;dokarmianie i podkarmianie, w razie potrzeby, rodzin pszczelich; - poszerzanie gniazd i zwiększanie ich pojemności (na wiosnę, przed sezonem miodobrania), ocienianie uli w razie upałów; - zapobieganie w razie potrzeby rójkom; - przeprowadzanie miodobrania, pobieranie mleczka pszczelego i innych produktów pszczelarskich; - systematyczne kontrolowanie oblotów pszczół w całym sezonie, okresowe przeglądanie uli w celu stwierdzenia stanu i siły rojów; - zapobieganie oraz zwalczanie chorób i szkodników pszczół; - przygotowywanie pasieki do zimowania; - wytapianie wosku, produkowanie węzy pszczelej i innych artykułów miodopodobnych; - wytwarzanie, konserwowanie i naprawianie sprzętu pszczelarskiego; - prowadzenie notatek, niezbędnej dokumentacji i kalkulacji.
Sekcja ta obejmuje działalności związane z: - eksploatacją naturalnych zasobów r...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.