Obsługuje i nadzoruje urządzenia i linie produkcyjne do wytwarzania różnego rodzaju pieczywa: chleba, bułek, pieczywa chrupkiego oraz pieczywa cukierniczego: herbatników, krakersów, pierników, wafli i innych podobnych wyrobów.
Zadania zawodowe:
obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do dozowania i mieszania składników recepturowych, w celu przygotowania ciasta do produkcji pieczywa oraz trwałego pieczywa cukierniczego; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do dzielenia i formowania kształtu ciasta oraz wytłaczania wzorów na powierzchni wyrobów; obsługiwanie i nadzorowanie pieców o działaniu ciągłym i okresowym do wypieku wyrobów; obsługiwanie i nadzorowanie zautomatyzowanych linii do produkcji słonych paluszków; obsługiwanie i nadzorowanie zmechanizowanych linii produkcyjnych pieczywa i ciastek; nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych; mycie, czyszczenie i konserwowanie części i elementów urządzeń stykających się z ciastem i pieczywem oraz usuwanie drobnych usterek.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.