Obsługuje i nadzoruje urządzenia i instalacje technologiczne oraz prowadzi procesy produkcji fermentowanych wyrobów winiarskich, w tym: win, miodów pitnych, napojów winopochodnych i winopodobnych, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie aktami prawnymi, instrukcjami (technologicznymi, obsługi urządzeń), normami i procedurami, przestrzegając przepisów higieniczno-sanitarnych, bhp, ppoż. i ochrony środowiska.
Zadania zawodowe:
- obsługiwanie i nadzorowanie instalacji technologicznej, wodnej i parowej; - prowadzenie dezynfekcji zbiorników i przewodów technologicznych; - sporządzanie nastawów do wyrobu win, miodów pitnych i napojów winopodobnych przez mieszanie składników przewidzianych instrukcją technologiczną i szczepienie roztworu drożdżami winiarskimi; - prowadzenie i nadzorowanie procesu fermentacji nastawów do uzyskania pożądanej zawartości alkoholu, obciągania przefermentowanego nastawu znad osadu i leżakowania młodego wyrobu w celu uzyskania odpowiednich cech organoleptycznych; - prowadzenie procesu kupażowania i doprawiania win, miodów pitnych oraz napojów winopodobnych i winopochodnych zgodnie z instrukcją technologiczną oraz w oparciu o wyniki badań laboratoryjnych; - obsługiwanie różnego rodzaju wirówek i filtrów stosowanych w procesie oczyszczania wyrobów; - pasteryzowanie wyrobów w pasteryzatorach płytowych i kierowanie ich do rozlewu; - kontrolowanie i regulowanie parametrów technologicznych w poszczególnych fazach produkcji zgodnie z instrukcjami; - pobieranie prób do badań laboratoryjnych w celu oceny przebiegu procesów; - prowadzenie obowiązującej dokumentacji produkcji; - mycie, dezynfekowanie i konserwowanie obsługiwanych urządzeń.
Dodatkowe zadania zawodowe:
- obsługiwanie linii rozlewniczej produktów do butelek;
- nadzorowanie innych pracowników.
Sekcja ta obejmuje działalności związane z: - eksploatacją naturalnych zasobów r...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.