Obsługuje i nadzoruje maszyny i urządzenia do uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej tusz, do produkcji wędlin, wędzonek, wędlin podrobowych, konserw mięsnych, mięsno-warzywnych itp. oraz do wytopu tłuszczu.
Zadania zawodowe:
obsługiwanie i nadzorowanie maszyn stosowanych w linii uboju zwierząt, oparzalników tusz, maszyn do skórowania tusz i odtłuszczania skór, pił do cięcia tusz na półtusze i ćwierćtusze; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń do wychładzania i zamrażania półtusz, ćwierćtusz oraz mięsa porcjowanego; obsługiwanie i nadzorowanie kotłów do gotowania surowców; obsługiwanie i nadzorowanie maszyn rozdrabniających: wilków, krajalnic, kutrów, młynków koloidalnych; obsługiwanie i nadzorowanie mieszałek do mieszania składników farszu na konserwy i wędliny; obsługiwanie i nadzorowanie napełniarek, dozowników i pras formujących, stosowanych przy produkcji konserw oraz maszyn do zamykania i znakowania opakowań; obsługiwanie i nadzorowanie autoklawów do pasteryzacji lub sterylizacji konserw; obsługiwanie i nadzorowanie nadziewarek stosowanych do nadziewania osłonek farszami oraz automatów klipsujących lub klipsownic; obsługiwanie i nadzorowanie linii do produkcji parówek; obsługiwanie i nadzorowanie komór wędzarniczo-parzelniczych, klimatyzacyjnych, piekarniczych i dymogeneratorów; obsługiwanie i nadzorowanie urządzeń linii wytopu tłuszczów; nadzorowanie prawidłowości przebiegu poszczególnych operacji i procesów; regulowanie działania maszyn i urządzeń podczas pracy, kontrolowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych i regulowanie parametrów technologicznych; czyszczenie, mycie i dezynfekowanie obsługiwanych maszyn oraz wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych; przestrzeganie instrukcji obsługi maszyn oraz przepisów bhp.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.