Wykonuje pod nadzorem prace związane z przygotowaniem surowców do wypiekania różnego rodzaju asortymentów ciastek; obsługuje różne maszyny i urządzenia oraz sprzęty w czasie procesu produkcji cukierniczej.
Zadania zawodowe:
pobieranie z magazynu potrzebnych składników do wypiekania wyrobów ciastkarskich; przygotowywanie, zgodnie z zaleceniami technologicznymi, półproduktów oraz dodatków do wypiekania ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach oraz odmierzanie składników zgodnie z recepturą; wykonywanie prac związanych z obróbką owoców, rozdrabnianiem, mieleniem różnych składników używanych do wyrobów ciastkarskich; udział w wyrabianiu, wałkowaniu i dzieleniu ciasta za pomocą urządzeń mechanicznych takich jak: dzieże, ubijarki, itp.; formowanie, wypiekanie lub smażenie ciasta w zależności od jego rodzaju; wykonywane pracy ręcznej związanej z przygotowywaniem różnego rodzaju nadzień, kremów, polew, itd.; przekładanie lub nadziewanie wyrobów różnymi masami; wykonywanie prac w zakresie zdobienia wypieków w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek; pakowanie wyrobów ciastkarskich w opakowania jednostkowe, przenoszenie ich na transportery pakowaczek oraz przekazywanie ich do magazynu; przestrzeganie zasad technologii i estetyki wyrobów; przestrzeganie innych obowiązujących przepisów mających znaczenie dla uzyskania wyrobów odpowiedniej jakości; utrzymywanie czystości maszyn i urządzeń oraz porządku na stanowisku pracy; przestrzeganie przepisów dotyczących warunków higieniczno-sanitarnych produkcji i ppoż.
Dodatkowe zadania zawodowe:
wykonywanie prac konserwatorskich lub drobnych napraw maszyn, urządzeń oraz sprzętów służących do produkcji cukierniczej.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.