Wykonuje zadania związane z wytwarzaniem i wypiekaniem różnych rodzajów pieczywa; obsługuje pod nadzorem maszyny i urządzenia oraz aparaturę kontrolno-pomiarową w produkcji wyrobów piekarskich; zajmuje się rozładowywaniem towaru, magazynowaniem, pakowaniem; wykonuje różne prace porządkowe.
Zadania zawodowe:
przygotowywanie, zgodnie z wytycznymi, surowców do produkcji: mieszanek piekarskich, mąk i dodatków oraz dokonywanie ważenia i wsypywania produktów piekarskich do mieszarek; współuczestniczenie w przygotowaniu faz fermentacyjnych ciast w specjalnych mieszarkach oraz półproduktów zgodnie z recepturą i z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych; wykonywanie dzielenia i formowania ciast (ręczne lub mechaniczne) i nakładanie kęsów ciasta do koszyczków; dokonywanie oceny organoleptycznej surowców, faz fermentacji i półproduktów; obsługiwanie pod nadzorem maszyn, urządzeń, pieców oraz aparatury kontrolno-pomiarowej; wypiekanie pieczywa z zachowaniem zasad technologicznych; schładzanie, krojenie i wydawanie gotowego pieczywa; pakowanie wyrobów gotowych w opakowania transportowe; przekazywane do magazynu gotowych wyrobów; przestrzeganie zasad technologii i estetyki wyrobów; utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy oraz dbanie o czystość sprzętów, np.: dzieży, koszyków, foremek, blach oraz magazynów i pomieszczeń produkcyjnych; przestrzeganie przepisów dotyczących warunków higieniczno-sanitarnych produkcji i ppoż.; przestrzeganie innych obowiązujących przepisów mających znaczenie dla uzyskania wyrobów odpowiedniej jakości.
Dodatkowe zadania zawodowe:
obsługa urządzeń odpylających, wózków ręcznych, mechanicznych lub elektrycznych.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.