Przygotowuje posiłki typu fast food; przyjmuje i realizuje zamówienia złożone przez klientów; sprzedaje posiłki; dba o porządek i czystość miejsca pracy.
Zadania zawodowe:
przygotowywanie sprzętu i urządzeń kuchennych stosowanych w miejscu pracy i ich obsługiwanie; przygotowywanie surowców i półproduktów do sporządzania posiłków typu fast food zgodnie z obowiązującymi zasadami analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP), na każdym z etapów produkcji i dystrybucji posiłków; obrabianie termicznie półproduktów i produktów (grillowanie, pieczenie, smażenie, gotowanie itp.); zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami; przyjmowanie i realizowanie zamówień; przygotowywanie potraw zgodnie z zamówieniami klientów; kontrolowanie jakość potraw zgodnie z zasadami; ważenie i porcjowanie potraw zgodnie z zasadami; dobieranie odpowiednich opakowań do rodzaju potraw oraz bezpiecznie i estetycznie pakowanie potraw; wydawanie zrealizowanych zamówień; utrzymywanie porządku, czystości i higieny na stanowiska pracy, w tym przestrzeganie procedur dotyczących utrzymania w czystości urządzeń gastronomicznych i narzędzi kuchennych; przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska wymaganych na stanowisku pracy.
Dodatkowe zadania zawodowe:
dbanie o czystość i porządek w pomieszczeniach przynależących do miejsca sprzedawania posiłków (pomieszczenia magazynowe, łazienki, toalety itp.).
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.