Pomaga w kuchni w restauracjach, hotelach, barach, pubach, stołówkach, pensjonatach, w firmach cateringowych zmywając naczynia, sztućce, przybory i urządzenia kuchenne; wykonuje prace porządkowe w kuchni.
Zadania zawodowe:
sortowanie brudnych naczyń, sztućców i przyborów kuchennych przeznaczonych do zmywania zgodnie z zasadami ich mycia i konserwacji; zmywanie ręczne naczyń, sztućców i przyborów do gotowania za pomocą środków myjących zgodnie z zasadami ich mycia i konserwacji, wycieranie do sucha i odkładanie ich na miejsce; wkładanie naczyń, sztućców i przyborów kuchennych do zmywarki, umieszczenie w podajniku zmywarki środka myjącego, uruchomienie wybranego programu zmywania, wyjmowanie naczyń i przyborów ze zmywarki i odkładanie ich na miejsce; sprzątanie i mycie stołów, powierzchni kuchennych, kuchni, obszarów, w których przygotowywane są posiłki i miejsc obsługi; utrzymanie porządku w miejscu pracy, kontrolowanie stanu środków myjących i zgłaszanie przełożonemu zapotrzebowania na nowe środki myjące; przestrzeganie zasad etyki, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
wykonywanie prostych prac przy wstępnym przygotowywaniu składników potraw, takich jak: przenoszenie składników, ich mycie, sortowanie, obieranie itp.
Sekcja ta obejmuje wiele rodzajów działalności wspomagających działalność gospod...
Sekcja ta obejmuje wiele rodzajów działalności wspomagających działalność gospod...
Sekcja ta obejmuje wiele rodzajów działalności wspomagających działalność gospod...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.