Planuje, koordynuje i nadzoruje działalność produkcyjną przedsiębiorstwa hodowlanego; nadzoruje procesy planowania, chowu, hodowli i sprzedaży zwierząt hodowlanych; opracowuje budżet przedsiębiorstwa hodowlanego; odpowiada za realizację założonych celów finansowych; zarządza pracownikami przedsiębiorstwa hodowlanego.
Zadania zawodowe:
sporządzenie planów produkcyjnych krótko-, średnio- i długoterminowych oraz realizowanie założonych celów finansowych przedsiębiorstwa hodowlanego; planowanie, koordynowanie i kontrolowanie chowu i hodowli zwierząt z uwzględnieniem uwarunkowań ekonomicznych i wymogów hodowli różnych gatunków zwierząt, w tym określanie wymaganych pomieszczeń hodowli zwierząt i ich wyposażania w niezbędny sprzęt techniczny; planowanie, koordynowanie i nadzorowanie pielęgnowania i żywienia zwierząt zgodne z wymaganiami rasowymi, gatunkowymi i wiekiem; planowanie, koordynowanie i nadzorowanie procesu wytwarzania, kupowanie, przechowywania, wzbogacania, porcjowania i dawkowania pasz; organizowanie sprzedaży zwierząt żywych, sztuk ubitych oraz produktów zwierzęcych, takich jak: mleko, jaja, wełna, pierze itp.; planowanie, koordynowanie i nadzorowanie procesu zagospodarowywania odchodów i odpadów, odkażania pomieszczeń hodowlanych oraz dezynfekowania wyposażenia technicznego; zapewnianie stałej pomocy i kontroli hodowli przez lekarza weterynarii; nawiązywanie współpracy ze specjalistami i doradcami w zakresie hodowli zwierząt w celu uzyskania lepszych efektów produkcyjnych; planowanie, koordynowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników produkcji, zatrudnianie, zwalnianie, motywowanie i ocenianie efektów pracy pracowników stałych i sezonowych; zapewnianie warunków do szkolenia i rozwoju zawodowego podległych pracowników; sprawowanie nadzoru nad zapewnieniem jakości produkcji, w szczególności w zakresie zapobiegania chorobom zwierząt; monitorowanie rynków zbytu na produkcję zwierzęcą; negocjowanie i zawieranie umów z kontrahentami: dostawcami zwierząt, pasz, maszyn i urządzeń rolniczych, z przedsiębiorstwami pośredniczącymi w obrocie zwierzętami oraz z odbiorcami zwierząt; analizowanie kosztów produkcji zwierzęcej i jej rentowności, w tym analizowanie wykorzystania materiałów i środków produkcji (m.in.: pasz, ściółek, leków itp.); sporządzanie planów finansowych w celu opracowania budżetu przedsiębiorstwa hodowlanego oraz kontrolowania wykorzystania środków i zasobów przedsiębiorstwa; kontrolowanie dokumentacji hodowlanej w zakresie zgodności ze stanem faktycznym i z obowiązującymi przepisami; nadzorowanie prowadzenia dokumentacji pracowniczej; reprezentowanie przedsiębiorstwa hodowlanego wobec instytucji zewnętrznych; zapewnianie podległemu zespołowi bezpiecznego środowiska pracy, dbanie o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz przepisów zoohigieny w celu uniknięcia zagrożeń dla zwierząt hodowlanych.
Dodatkowe zadania zawodowe:
budowanie pozytywnego wizerunku przedsiębiorstwa hodowlanego;
uczestniczenie w dożynkach, targach, spotkaniach i konferencjach branżowych.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...
Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.