Planuje, organizuje i kontroluje pracę zespołu pielęgniarskiego i personelu pomocniczego, bierze udział w bezpośredniej opiece nad chorym oraz sprawuje funkcje administracyjne związane z działalnością oddziału szpitalnego.
Zadania zawodowe:
planowanie pracy własnej i podległego personelu (harmonogramy dzienne i okresowe); dobór prawidłowych metod postępowania pielęgnacyjnego stosownie do kwalifikacji personelu; zbieranie informacji, podejmowanie decyzji dot. podziału i przydziału pracy, zapewnienie warunków realizacji zadań; prowadzenie nadzoru, oceny i kontroli pracy podległego personelu zgodnie z obowiązującymi przepisami, kodeksem etyki zawodowej, opiniami pacjentów i personelu lekarskiego; organizowanie zaopatrzenia w leki (pobieranie leków z apteki oraz kontrola ich przechowywania i podawania zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz zasadami higieny i aseptyki); organizowanie czasu wolnego chorych (np. udział w przyjmowaniu na oddział, wypisywanie pacjenta, czuwanie nad żywieniem) oraz wykonywanie zróżnicowanych czynności pielęgnacyjnych i leczniczych; organizowanie i wpływ na prawidłową realizację zadań z zakresu profilaktyki i promocji zdrowia w stosunku do chorych i ich rodzin/opiekunów; uczestnictwo w tworzeniu planu opieki, poszukiwanie i proponowanie nowych rozwiązania na rzecz usprawniania pracy oraz poprawy jakości udzielanych świadczeń; monitorowanie, ocena i analiza jakości pielęgnowania chorych; zapewnienie planowego i terminowego wykonanie zabiegów pielęgnacyjnych; dbałość o poziom satysfakcji pacjentów z udzielanych świadczeń pielęgniarskich; zapewnienie właściwego przepływ informacji o pacjencie między wszystkimi członkami zespołu medycznego; prowadzenie dokumentacji (dokumentowanie działalności pielęgnacyjnej na oddziale oraz stanu zdrowia pacjentów); udzielanie pomocy nowym pracownikom w procesie adaptacji do zadań zawodowych (instruktaż z zakresu teorii i praktyki, demonstracja, sprawowanie kontroli, mediacja w sytuacjach konfliktowych itp.; dbałość o zabezpieczenie mienia oddziału; nadzorowanie stanu sanitarno-epidemiologicznego oddziału; współpraca z personelem lekarskim a także z innymi oddziałami i placówkami znajdującymi się na terenie szpitala; współpraca z lekarzem i dietetykiem w sprawie żywienia pacjentów (diety); inicjowanie i nadzorowanie procesu doskonalenia zawodowego podległego personelu (w zależności od indywidualnych potrzeb oraz możliwości organizacyjnych i ekonomicznych placówki szpitalnej).
Dodatkowe zadania zawodowe:
Brak
Sekcja ta obejmuje: - opiekę zdrowotną prowadzoną przez lekarzy w szpitalach lub...
Sekcja ta obejmuje: - opiekę zdrowotną prowadzoną przez lekarzy w szpitalach lub...
Sekcja ta obejmuje: - opiekę zdrowotną prowadzoną przez lekarzy w szpitalach lub...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.