Zarządza i koordynuje pracą zespołu operatorów urządzeń do produkcji cukierniczej, koncentratów spożywczych, piekarsko-ciastkarskiej, do przetwórstwa fermentacyjnego, jajczarsko-drobiarskiego, mleczarskiego, owocowo-warzywnego, rybnego, mięsnego, zbożowego, ziemniaczanego, surowców olejarskich oraz w cukrownictwie i innych pracowników w ramach produkcji spożywczej; odpowiada za realizację planów produkcyjnych wyznaczonych dla podległego zespołu.
Zadania zawodowe:
planowanie i optymalizowanie procesu produkcji wyrobów przemysłu spożywczego, w tym opracowywanie dokumentacji technologicznej produktów oraz uczestniczenie w projektowaniu nowych produktów; nadzorowanie procesu przygotowywania surowców do produkcji wyrobów spożywczych, w tym: dobierania surowców i dodatków do żywności, dobierania materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych oraz przeprowadzania ich oceny jakościowej; nadzorowanie procesu produkcji półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń, w tym dobieranie parametrów technologicznych w procesie produkcji zgodnie z obowiązującymi normami; realizowanie planów produkcyjnych zgodnie z założeniami technologicznymi i jakościowymi; kontrolowanie i koordynowanie kolejnych etapów procesu produkcji spożywczej w celu zapewnienia optymalizacji kosztowej, nieprzerwanego przebiegu produkcji i zapewnienia odpowiednich standardów jakościowych; sprawowanie nadzoru nad prawidłową obsługą maszyn i urządzeń przez podległych pracowników; monitorowanie i kontrolowanie pracy urządzeń technologicznych, pomocniczych, systemów ppoż. i bezpieczeństwa; ustalanie planów napraw, reagowanie na pojawiające się zaburzenia technologiczne oraz sytuacje awaryjne, zgłaszanie usterek do służb utrzymania ruchu oraz rozwiązywanie bieżących problemów technologicznych; współpracowanie ze służbami utrzymania ruchu w zakresie utrzymania maszyn i urządzeń w odpowiednim stanie i gotowości produkcyjnej; zarządzanie oraz organizowanie pracy podległego personelu (np. zespołu operatorów urządzeń do obróbki surowca mleczarskiego, operatorów urządzeń do produkcji cukru, koncentratów spożywczych, majonezu i musztardy, makaronu, napojów, pasz, pieczywa, tłuszczów roślinnych, wyrobów cukierniczych i wyrobów mleczarskich, operatorów urządzeń do przerobu ziarna zbóż, operatorów urządzeń do suszenia zbóż, operatorów urządzeń elewatorów zbożowych, operatorów urządzeń przemysłu tytoniowego, operatorów urządzeń do przetwórstwa drobiu, kawy, mięsa, owocowo-warzywnego, ryb, ziemniaczanego itp.); koordynowanie pracy podległego zespołu z pozostałymi wydziałami i działami zakładu produkcyjnego; stosowanie i udoskonalanie systemu zarządzania jakością ISO; identyfikowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności i monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesach produkcji oraz podejmowanie działań korygujących zgodnie z zasadami dobrej praktyki higieny DPH, GHP (ang. Good Hygiene Practice), zasadami dobrej praktyki produkcyjne GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point); tworzenie harmonogramów czasu pracy, ewidencjonowanie czasu pracy oraz planowanie urlopów pracowniczych; indywidualne zlecanie zadań pracownikom i ich rozliczanie z wykorzystaniem stosowanych w zakładzie narzędzi planistycznych, w tym komputerowych systemów zarządzania; motywowanie, szkolenie (w tym planowanie i prowadzenie szkoleń stanowiskowych) i ocenianie podległych pracowników; rozwiązywanie problemów związanych z organizacją pracy, w tym podejmowanie działań ukierunkowanych na poprawę organizacji i metod pracy oraz dbanie o współpracę w zespole; utrzymanie założonych kosztów produkcji artykułów spożywczych; prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz raportowanie wyników produkcyjnych; monitorowanie zagrożenia dla środowiska związanego z przemysłowym przetwórstwem żywności i zapobieganie tym zagrożeniom; dbanie o przestrzeganie przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia; zapewnienie podległemu zespołowi bezpiecznego środowiska pracy, dbanie o przestrzeganie zasad ergonomii oraz przepisów bhp, ochrony ppoż. i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
tworzenie raportów, analiz i prognoz dotyczących obszaru planowania produkcji spożywczej;
uczestniczenie w planowaniu budżetu zakładu przemysłu spożywczego.
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.