Na zlecenie zainteresowanych przedsiębiorców, zgodnie z posiadanymi uprawnieniami, pobiera próbki artykułów rolno-spożywczych do badań i/lub ustala klasy jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, świeżych ryb i tusz zwierząt rzeźnych w oparciu o wymagania, zasady i metody określone w przepisach krajowych i unijnych oraz w normach.
Zadania zawodowe:
pobieranie próbek artykułów rolno-spożywczych oraz zabezpieczanie próbek; ustalanie klas jakości świeżych owoców i warzyw (na podstawie losowo pobranych próbek) poprzez ocenę ich cech charakterystycznych dla danej odmiany, ocenę dojrzałości, wielkości, jednorodności, spełniania minimalnych wymogów dotyczących jakości (owoce/warzywa bez uszkodzeń mechanicznych i spowodowanych przez szkodniki, zdrowe, czyste, wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków), z uwzględnieniem dopuszczalnych tolerancji wadliwości; ustalanie kategorii wielkościowej danego gatunku ryb poprzez ważenie oraz klasy świeżości ryb poprzez ocenę ich wyglądu i barwy, zapachu, tekstury tkanek i umięśnienia, stanu oprawienia i uszkodzeń; ustalanie klas jakości tusz wieprzowych w systemie EUROP (po uboju) na podstawie oszacowanej zawartości chudego mięsa w tuszy poprzez pomiar grubości słoniny i mięśnia grzbietu (przy użyciu zatwierdzonych do tego celu aparatów) oraz ustalanie masy tusz; ustalanie klas jakości tusz wołowych w systemie EUROP (po uboju) poprzez wizualną ocenę stopnia wykształcenia mięśni i stopień otłuszczenia tuszy oraz ustalanie masy tusz; sporządzanie protokołu z przeprowadzonych czynności, zawierającego informacje określone w przepisach, oraz przekazywanie go podmiotowi, w której te czynności były wykonywane.
Dodatkowe zadania zawodowe:
Brak
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...
Sekcja ta obejmuje: - działalność profesjonalną, naukową i techniczną wymagającą...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.