512090 - Pozostali kucharze

Opis w opracowaniu


Zadania zawodowe:

Opis w opracowaniu


Zawody powiązane z tym zawodem ZUS:
  • Kucharz - Kucharz to kluczowa postać w świecie gastronomii, odpowiedzialna za przygotowywanie różnorodnych potraw w restauracjach, hotelach oraz innych placówkach gastronomicznych. Jego praca nie ogranicza się jedynie do gotowania; często angażuje się również w tworzenie nowych przepisów, co wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale także kreatywności i znajomości trendów kulinarnych. Kucharz musi być w stanie pracować pod presją czasu, zarządzać zespołem kuchennym oraz dbać o jakość serwowanych dań, co wymaga doskonałej organizacji i umiejętności współpracy. Współczesny kucharz często korzysta z lokalnych i sezonowych składników, co pozwala mu na tworzenie potraw, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i estetycznie podane. W miarę zdobywania doświadczenia, kucharze mogą awansować na stanowiska szefów kuchni, gdzie będą odpowiedzialni za całokształt pracy kuchni oraz zarządzanie personelem.

Jakie PKD dla zawodu pozostali kucharze?

Najczęściej wybierane kody PKD przez przedsiębiorców

PKD 10.13.Z - Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.13
PKD 10.31.Z - Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.31
PKD 10.73.Z - Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.7, Klasa: 10.73
PKD 10.84.Z - Produkcja przypraw

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.84
PKD 10.85.Z - Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.85
PKD 10.89.Z - Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.89
PKD 47.22.Z - Sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.2, Klasa: 47.22
PKD 56.29.Z - Pozostała usługowa działalność gastronomiczna

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.29
PKD 56.10.A - Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.1, Klasa: 56.10
PKD 98.10.Z - Gospodarstwa domowe produkujące wyroby na własne potrzeby

Sekcja ta obejmuje: - działalność gospodarstw domowych zatrudniających personel ...

Sekcja T, Dział: 98, Grupa: 98.1, Klasa: 98.10

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →