Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych – uprawia grzyby jadalne w pomieszczeniach na różnych podłożach. Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych jest zawodem o charakterze produkcyjnym. Celem pracy jest uprawa grzybów jadalnych (pieczarek, boczniaków, shiitake lub innych) na sprzedaż na rynkach produktów świeżych i do przetwórstwa. Zadaniem ogrodnika – uprawa grzybów jadalnych jest przygotowanie pomieszczenia do założenia uprawy, przyjęcie i ocena dostarczonych przez producenta podłoży i okrywy stosowanych w uprawie grzybów, a następnie założenie uprawy. Po założeniu uprawy ogrodnik wykonuje zabiegi pielęgnacyjne związane z prawidłowym rozwojem grzybów jadalnych. Identyfikuje i zwalcza choroby i szkodniki występujące w uprawie grzybów jadalnych. Podczas całego okresu uprawowego monitoruje procesy technologiczne, steruje mikroklimatem w pomieszczeniach uprawowych, nawadnia uprawy. Prowadzi zbiór grzybów jadalnych, przechowuje je w chłodniach, a następnie przygotowuje do sprzedaży.
Zadania zawodowe:
organizowanie własnego stanowiska pracy zgodnie z zasadami BHP, ochrony ppoż., ergonomii i ochrony środowiska w zakładzie zajmującym się uprawą grzybów jadalnych; przygotowywanie pomieszczeń do uprawy grzybów jadalnych; ocenianie surowców (podłoże, słoma, okrywy, woda, materiał siewny i inne) używanych w uprawie grzybów jadalnych; zakładanie uprawy grzybów jadalnych; pielęgnowanie uprawy grzybów jadalnych; przestrzeganie higieny w obiektach uprawowych grzybów jadalnych; identyfikowanie i zwalczanie chorób i szkodników występujących w uprawie grzybów jadalnych; zbieranie grzybów jadalnych; Sortowanie i pakowanie grzybów jadalnych, przygotowywanie do sprzedaży; przechowywanie zebranych grzybów jadalnych do czasu ich zbytu; likwidowanie uprawy grzybów jadalnych. Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych powinien posiadać wykształcenie zasadnicze zawodowe ogrodnicze lub rolnicze. Kompetencje i kwalifikacje niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie można uzyskać poprzez szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy lub zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy w przedsiębiorstwie zajmującym się uprawą grzybów jadalnych oraz uczestniczenie w specjalistycznych szkoleniach organizowanych przez stowarzyszenia branżowe i inne instytucje szkoleniowe. Wskazane jest posiadanie prawa jazdy kategorii B.
Dodatkowe zadania zawodowe:
.
Sekcja ta obejmuje działalności związane z: - eksploatacją naturalnych zasobów r...
Sekcja ta obejmuje działalności związane z: - eksploatacją naturalnych zasobów r...
Sekcja ta obejmuje działalności związane z: - eksploatacją naturalnych zasobów r...
Sekcja ta obejmuje działalności związane z: - eksploatacją naturalnych zasobów r...
Sekcja ta obejmuje wiele rodzajów działalności wspomagających działalność gospod...
Sekcja ta obejmuje szeroki zakres działalności kulturalnych, rozrywkowych i rekr...
Sekcja ta obejmuje: - działalność gospodarstw domowych zatrudniających personel ...
Sekcja ta obejmuje: - działalność gospodarstw domowych zatrudniających personel ...
Sekcja ta obejmuje: - działalność gospodarstw domowych zatrudniających personel ...
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.