314411 - Technik technologii żywności – przetwórstwo mięsne

Kieruje i nadzoruje powierzony mu odcinek produkcji mięsa, wędlin, wędlin podrobowych, konserw, tłuszczy , ubocznych artykułów uboju; dokunej rozliczeń produkcyjnych oraz uczestniczy we wdrażaniu i opracowywaniu nowych technologii.


Zadania zawodowe:

nadzorowanie prawidłowości przebiegu cyklu produkcyjnego przez kontrolę obowiązujących parametrów technologicznych; dokonywanie kontroli miedzyoperacyjnych w zakresie zgodności z obowiązującymi normami technologicznymi; samodzielne podejmowanie decyzji w przypadku zakłóceń w produkcji lub zgłaszanie ich przełożonym; organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników; rozliczanie ilości zużytych surowców, opakowań i materiałów pomocniczych zgodnie z obowiązującymi normami; prowadzenie dokumentacji produkcyjnej; zapewnianie dobrego zaopatrzenia działu w surowce i materiały niezbędne do produkcji; uczestniczenie w opracowywaniu instrukcji technologicznych oraz noramtywów zużycia surowców i materiałów pomocniczych; uczestniczenie w badaniach związanych z opracowywaniem nowych technologii i asortymentów; nadzór nad podlgłymi pracownikami w zakresie przestrzegania przepisów bhp


Zawody powiązane z tym zawodem ZUS:
  • Technolog żywności - Technolog żywności to specjalista, który odgrywa kluczową rolę w branży spożywczej, szczególnie w produkcji wyrobów mięsnych. Jego głównym zadaniem jest opracowywanie i wdrażanie innowacyjnych procesów technologicznych, które mają na celu optymalizację produkcji oraz zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa finalnych produktów. Osoba na tym stanowisku ściśle współpracuje z innymi działami, takimi jak kontrola jakości, badania i rozwój, a także z dostawcami surowców, aby zapewnić, że wszystkie etapy produkcji są zgodne z obowiązującymi normami i regulacjami. Technolog żywności musi być na bieżąco z nowinkami w dziedzinie technologii przetwórstwa, a także z trendami rynkowymi, aby móc wprowadzać innowacje, które zwiększą konkurencyjność produktów. Dodatkowo, jego praca często obejmuje analizę danych dotyczących procesów produkcyjnych oraz identyfikację obszarów do poprawy, co przyczynia się do efektywności i rentowności zakładu.

Jakie PKD dla zawodu technik technologii żywności – przetwórstwo mięsne?

Najczęściej wybierane kody PKD przez przedsiębiorców

PKD 10.11.Z - Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.11
PKD 10.12.Z - Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.12
PKD 10.13.Z - Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.13
PKD 10.20.Z - Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.2, Klasa: 10.20
PKD 10.31.Z - Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.31
PKD 10.32.Z - Produkcja soków z owoców i warzyw

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.32
PKD 10.39.Z - Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.39
PKD 10.41.Z - Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.4, Klasa: 10.41
PKD 10.42.Z - Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.4, Klasa: 10.42
PKD 10.51.Z - Przetwórstwo mleka i wyrób serów

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.5, Klasa: 10.51

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →